De Vlaamse Renovatiedag 17 mei 2015: B5architecten doet mee in Kapellen!

Graaf Henri Cornetlaan 1, 2950 Kapellen

 

De bewoners en B5architecten verwelkomen je in de uitgebreide en gerenoveerde jaren ’60 villa

 

Umusambi

De Graaf Henri Cornetlaan is een residentiële straat in de bossen van Kapellen. Het oorspronkelijke landhuis was een modernistische villa uit de jaren ’60. Wit, oranje, zwart, baby blue, blokramen, horizontaliteit, dakenspel, hout, baksteen. In de prachtige tuin: grove den, rhododendron, een cabane tussen de beuken. De knappe architectuur werd gerenoveerd naar een lage energie woning. Het uitzicht en de structuur werd nauwelijks gewijzigd. Hier en daar een kleine ingreep, nauwelijks merkbaar. Wit kaleiwerk moet de rode gevelsteen nog afwerken. De leefruimte werd uitgebreid met een houten volume. Warmte, ruimte, licht & intimiteit. Oud– nieuw & vernieuwd vertellen het verhaal van de bewoners.

 

 

 

De Vlaamse Renovatiedag 17 mei 2015: B5architecten doet mee in Gent!

 

Wezenstraat 7,  9090 Melle

 

De bewoners en B5architecten verwelkomen je in de uitbreiding van deze stadswoning.

 

Tuinbreed geplooid volume.

Deze rijwoning was achteraan afgebouwd door bijgebouwen. De aanbouwsels waren in een lamentabele toestand en blokkeerden het zicht vanuit de woning op de diepe tuin. Waarom niet hier het woonvolume uitbreiden? Afbraak dringt zich op. De bouwheer neemt de renovatie van het hoofdvolume voor zijn rekening: isoleren, dakvlakramen, technieken,…  De afbraak van de bijgebouwen en de uitbreiding van de leefruimte staan op het programma, het budget wordt gefixeerd. Het resultaat is een open, tuinbreed volume. De woning wordt uitgebreid met een leefkeuken. Het wordt een compact, eenvoudig volume met de nok diagonaal geplaatst. De geplooide dakstructuur met lichtopeningen geeft een verrassend effect!

kunst: Tomás Saraceno – in orbit

Tomás Saraceno – in orbit, K21, Düsseldorf, tot eind 2015

architectuur: steen van Salamine – metrisch systeem 4de eeuw v.Chr.

Deze steen uit de 4de eeuw voor onze tijdrekening toont ons het standaardmeetsysteem van de Griekse bouwkunst. De steen werd gevonden ingemetseld in een wand van een kapel op het eiland Salamine en wordt bewaard in het archeologisch museum Piraeus, Griekenland. Orgyia: de lengte is ongekend doordat de steen gebroken is, deze maat wordt gemeten met de armen uitgestrekt, van vingertip naar vingertip, vermoedelijk +- 1800 mm, el:  487 mm, hand: tussen het topje van de duim en de kleine vinger: 242 mm, voet: 302 mm