B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-04.jpg
B5_EEKLO-ECOVILLAGE_03.jpg
B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-06.jpg
B5_EEKLO-ECOVILLAGE_02.jpg
B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-05-e1411809408127.jpg
B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-01.jpg
B5_EEKLO-ECOVILLAGE_04.jpg
B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-02.jpg
B5-BOSTOEN-EEKLO-ECOVILLAGE-03.jpg
B5_EEKLO-ECOVILLAGE_01.jpg

Ecovillage Eeklo

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal’. Albert Einstein

 

Hoe wil je wonen? Hoe ziet die plek eruit?

 

Ecologische leefomgeving.

Dreven, private tuinen, gemeenschappelijk groen met grachten, rietkragen, slingerende wandel- en fietspaden, speelelementen en bestaande bomen geven het landschap vorm. De woningen liggen in dit landschap verspreid en vormen ermee een organisch geheel. Het is een plek waar kan geleefd worden in nauw contact met de natuur én met de stad binnen handbereik.

 

De natuur als hoofdrolspeler.

De verspreide inplanting van de woonvolumes in het groen creëert privacy voor de bewoners, geeft iedereen licht & zon, zorgt voor een gevarieerd totaalbeeld met open en gesloten plekken, met verrassende doorzichten en ruimte voor de natuur.

 

Een huis.

Ik teken een huis, vier muren en een dak’. Een kind verbeeldt het oertype van het huis. Het staat voor bescherming, beschutting, harmonie, familie en vrienden,… . We herkennen die kwaliteiten onmiddellijk. Hoe wil je wonen? Onze architectuur refereert aan dit beeld zonder pastiche. Elk element heeft zijn plaats, is er met een reden. De huizen koesteren hun privacy en intimiteit door hun gesloten karakter ter hoogte van de dreven en de buren. Op het zuiden plooit het huis zich genereus open naar de tuin en de natuur.

 

Ademruimte.

Licht en ruimte zijn sleutelwoorden in het ontwerp.

Hoe verschillend de woningen onderling ook zijn – op vlak van organisatie, oppervlakte of inplanting – ze behoren tot eenzelfde ‘familie’. Eenheid in verscheidenheid. Ze delen gemeenschappelijke kenmerken en kwaliteiten zoals hun basisvorm, het palet aan gevelmaterialen,  de detaillering en de energie efficiëntie. De ‘technische functies’ zoals ventilatiegroep, berging & toilet worden samengebracht in een compact volume. Daardoor heeft de leefruimte een open karakter en ontstaat maximaal contact met het licht, de tuin en het landschap. Ademruimte.

Het nachtgedeelte en is vooral praktisch en functioneel opgevat waardoor de badkamer en slaapkamer(s) zo ruim mogelijk zijn. De woningen beschikken onder het hellend dak over een bergzolder.

 

De tuin.

De tuin verbeeldt als een ‘buitenkamer in de natuur’, het verlengde van de leefruimte. Ter hoogte van de achtergevel vormen de doorlopende zijwanden en het overstekende dak een portiek. Dit biedt privacy en beschutting, en bemiddelt tussen ‘binnen’ en ’buiten’. Het portiek geeft de vrijheid om een pergola, luifel of balkon te voorzien boven het terras.

 

Hoe wil je wonen?

 

Locatie: Eeklo Type project: Groepswoningbouw fase I 17 entiteiten Architect: Verka & lanschap: ECOLAB / BARST / ALERT ECO / Griet Vanhaverbeke