B5-BIM-LABO-E-beeld-11.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-06.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-05.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-02.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-01.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-07.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-14.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-09.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-12.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-03.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-10.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-151.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-08.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-04.jpg
B5-BIM-LABO-E-beeld-13.jpg

Laboratorium Leefmilieu Brussel

Het project omvat de renovatie en uitbreiding van een bestaand laboratorium gebouw, gelegen in de Botanische tuin Jean Massart te Oudergem.

 

De botanische tuin Jean Massart is als landschap geklasseerd en ligt in een NATURA 2000 zone. De tuin van 5 ha 32 are werd door prof. Massart ontworpen om de aanpassing van wilde planten aan hun milieu te bestuderen. Men vindt er onder andere drie thematuinen, een bomentuin, een boomgaard en een collectie zeer mooie wilde planten.

 

Het laboratorium beheert de intergewestelijke ijkbank in samenwerking met IRCEL-CELINE en heeft als opdracht om de vergelijkbaarheid van de luchtkwaliteitsmetingen in België en hun beantwoording aan de internationale normen te verzekeren.

 

De renovatie en de uitbreiding van het bestaande labo gebouw worden met éénzelfde logica aangepakt.  Een geïsoleerd houtskelet, afgewerkt met houten planken, omkleedt het bestaande gebouw en wordt verder doorgetrokken in de uitbreiding. Beglaasde vliesgevels vullen de gevelopeningen in. Ze zijn opgebouwd uit een kloek houten kaderwerk waarin het drievoudig glas gevat wordt. Slanke aluminium glaslatten langs de buitenzijde verzekeren een windvaste en waterdichte aansluiting van het glas op het achterliggende houten kaderwerk.

De diepe raampartijen kunnen functioneel ingezet worden als zitbank, legplank, leeshoek, overlegplek….en krijgen daardoor een extra betekenis.

Het houten kaderwerk voor de buitenramen in de gevels wordt ook toegepast voor de beglaasde wanden binnen. Door eenzelfde aanpak in vormgeving en materiaalgebruik voor de binnen- en buitenramen ontstaat een sterke visuele eenheid en conceptuele duidelijkheid.

 

Interieur

De huidige labo’s baden in het daglicht dankzij grote raampartijen rondom. Deze kwaliteit wordt bij de renovatie nog versterkt door de raampartijen tot het vloerniveau verder open te maken. Hierdoor wordt de buitenomgeving visueel sterker naar binnengebracht. Het interieur is gericht op de omliggende botanische tuin. De bijzondere natuurlijke omgeving maakt deel uit van de werkomgeving binnen. Het is een unieke en bevoorrechte plek om hier te kunnen werken.

 

Omgevingsaanleg

De aanleg en het herstel van de omgevingsaanleg met plantenbedden rond het gebouw wil rekening houden met de (her)integratie van de loop- en zichtassen in de botanische tuin.

De loop- en zichtas naar de boomgaard wordt op een natuurlijke wijze hersteld. De projectzone maakt opnieuw deel uit van het fijnmazig net van wandelpaden en zichtassen doorheen de Botanische Tuin.

 

 

 

 

Locatie: Oudergem - Brussel Type project: Renovatie en uitbreiding LEW Ingenieur: TECHNUM - Tractebel Engineering n.v. + ANTEA Group