B5-VLABO-WIEZE-01.jpg
B5-VLABO-WIEZE-06.jpg
B5-VLABO-WIEZE-07.jpg
B5-VLABO-WIEZE-02.jpg
B5-VLABO-WIEZE-08.jpg
B5_WIEZE_02.jpg
B5_WIEZE_01.jpg
B5-VLABO-WIEZE-09.jpg
B5-VLABO-WIEZE-05.jpg
B5-VLABO-WIEZE-03.jpg
B5-VLABO-WIEZE-04.jpg

Vor meinem Fenster

TWEE HUIZEN – ZES DOORZONWONINGEN

Het basistype is de doorzonwoning. Drie doorzonwoningen worden gekoppeld tot één woonvolume: het driegezinshuis.

De beide huizen: ‘Nieuwhuis’ en ‘Olmenhuis’ staan haaks tegenover elkaar en markeren samen met villa De Olmen de hoek van de Olmendreef met de Nieuwstraat.

Elke woning behoort tot het geheel maar is individueel herkenbaar én anders. Het DNA van het geheel zit in elke woning maar ieder heeft een eigen karakter.

Door de schikking van de zes woningen in twee huizen gericht op de Olmendreef en de Nieuwstraat beschikt elke woning over een zonnige tuin. De woningen langs de Olmendreef beschikken over een zuidgerichte voortuin.

Het gelijkvloers omvat een open leefruimte met de keuken en een afgesloten inkomruimte met berging en trap. Deze functie zijn ondergebracht in houten volumes in de open leefruimte. Op de verdieping zijn 2 tot 3 slaapkamers en berging al dan niet met bureau en vide naar het gelijkvloers. Het verdiepingsplan laat zich vrij inrichten. Op het dak staat de zolderkamer, een cabanon in contact met de lucht, de zon en het park. Een extra ruimte, vrij in te richten en te gebruiken.

Eén gemeenschappelijke kelder – toegankelijk vanuit de Olmendreef – wordt ingericht met zes private bergingen met ruimte voor de fietsen.

Het interieur van de woningen is helder en open. De vrije inplanting van gevelopeningen laat een spel van licht doorheen de dag toe. Daarbij is er veel zorg voor het vrijwaren van de intimiteit en privacy van de binnenruimten. Door het rijke licht en de openheid zijn de binnenruimtes genereus.

PLINT – MUUR – RAAM – CABANES – KELDER
PLINT

Door gebruik te maken van het terreinreliëf worden beide huizen op een plint geplaatst. Deze bakstenen plint maakt deel uit van de architectuur van de woningen en vormt het verbindend element. De plint is de bemiddelaar tussen privaat en publiek. De plint kan breed uitgewerkt worden tot een trapje naar de voordeur of als sokkel voor de voortuinen van het ‘Olmenhuis’. De plint is de sokkel waarop de architectuur gestalte krijgt en het leven van de bewoners zich afspeelt.

MUUR

Gevelmetselwerk geeft aan de gevels op de perimeter een massief karakter. De muren suggereren veiligheid en geborgenheid. Gevelsteen in diverse verbanden wordt een decoratief element. Ze geven de muurvlakken kleur, textuur, afwisseling en ritme. Het metselwerk verwijst expliciet naar de baksteenarchitectuur van villa De Olmen.

De houten gevelbekleding aan de tuinzijde van beide huizen geeft een zachte natuurlijke begrenzing van het binnengebied en draagt bij tot het intieme private karakter ervan.

RAAM

Zorgvuldig geproportioneerde ramen kaderen de zichten en geven een uitsnede uit het landschap. Het raam communiceert met de tuin, de straat, de omgeving. In de doorzonwoning is het wisselend spel van licht en het contact met de buitenomgeving essentieel.

CABANES

De dakkamer is een cabanon op het dak en geeft extra ruimte aan de woning. De plek is vrij invulbaar, er is geen vastgelegde functie. Ze kunnen gebruikt worden als speelruimte, logeerruimte, hobbyruimte, bureau, schrijversnest, atelier, …. Deze genereuze vrije ruimte baadt in het licht en geniet van het zicht op de parkbomen in de tuin van de villa. Een plek waar men zich kan terugtrekken.

KLEUR
GROEN

De houten gevelbekleding is groen gebeitst. Het ‘boerengroen’ verwijst naar de typische kleur van poorten, deuren, luiken in traditionele boerenhuizen. In villa De Olmen wordt deze kleur gebruikt voor gootplanken, luikkaders, rolluiken enz…

WIT

Afboordende elementen zoals raamkaders en dakranden krijgen een witte kleur.

ZWART

Voor vast metaalwerk: schrijnwerk, balustraden, …als grafisch element in de architectuur.

NATUURKLEUR

De gevelsteen heeft een natuurlijke kleur die refereert aan de gevelsteen van de villa. Ideaal is de steen afkomstig uit de regio, dit valt verder te onderzoeken.

DUURZAAMHEID

Het begrip duurzaamheid is geen ‘greenwashing’ begrip voor ons. Naast de formele duurzaamheidscriteria die we als vanzelfsprekend achten streven we naar een geestelijke duurzaamheid. Is het een aangename woning om in te leven? Heb ik de zon in huis en kan ik van groen genieten? Ben ik betrokken met wat op straat en in de buurt gebeurt? Is het huis praktisch, maar is het ook mijn thuis? Kan ik mezelf zijn in huis? Is het mijn beschutte ‘vrijplaats’? Kan ik hier aarden?

De woningen zijn lage energiewoningen. De gebouwen zijn compact en gunstig georiënteerd. Een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid van de gebouwschil in combinatie met aangepaste technieken en detaillering maken het mogelijk een laag energetisch- woonproject te realiseren aan een betaalbare kostprijs.

IDENTITEIT

W.J.Neutelings gaf in Antwerpen op 03 12 2011 een lezing in het kader van Benelux Architectuur met als titel ‘architectuur en lokale identiteit’.

De vraag welke identiteit het VLABO project moet hebben dringt zich hier op. De omgeving is versnipperd, een mix van hoge kwaliteit en banaliteit. Welke identiteit vraagt het project op de hoek van de Olmendreef met de Nieuwstraat?

Het is logisch aan te haken op de hoge kwaliteiten van villa De Olmen – centrum voor hedendaagse kunst – en  de enorme tuin met de waardevolle parkbomen.

‘… lokale identiteit betekent niet noodzakelijk een architectonische expressie van regionale architectuurstijlen of van plaatselijke bouwtradities. Het kan evengoed een geheel eigen construct zijn.’

Als meest extreme voorbeeld geeft Neutelings het voorbeeld van de Eifeltoren. Een aanvankelijk vreemd object in de stad dat naar verloop van tijd mee de identiteit van de Parijs is gaan vormen en wel door de eigen sterke identiteit van de toren.

Het probleem stelt zich hier in Wieze natuurlijk niet zo groots en scherp maar de vraag mbt lokale identiteit stelt zich wel, de aanwezigheid van de villa dwingt ons ertoe.

Er zijn vanuit de architectuur van ons projectvoorstel letterlijke referenties aan de villa, zoals kleur en materiaalgebruik. Maar net zoals de villa een sterke identiteit uitdraagt wil ons voorstel een sterke identiteit ertegenover plaatsen, in dialoog met de villa.

De verspringende daklijn van de dakkamers, de compacte bouwvolumes, het decoratieve gevelmetselwerk, het spel van kleuren en texturen creëren dit sterke beeld. De bouwstenen voor dit eigenzinnige spel van licht en ruimte vinden we in de villa.

Locatie: Wieze - Lebbeke Type project: Architectuurwedstrijd 5 woningen