B5_BAUWENS_06.jpg
B5_BAUWENS_05.jpg
B5_BAUWENS_02.jpg
B5_BAUWENS_03.jpg
B5_BAUWENS_08.jpg
B5_BAUWENS_07.jpg
B5_BAUWENS_04.jpg
B5_BAUWENS_01.jpg

Woning B – R

De voorgestelde woning ligt aan een holle weg. De percelen liggen circa 3.00 m boven het straatpeil. Dit niveauverschil en het prachtig uitzicht over de Scheldevalei zijn de bijzonderste karakteristieken van het terrein.

De bewoners woonden sinds geruime tijd op een appartement aan het Citadelpark in Gent. In de omgeving van Gent huurden ze een vakantiehuisje. Er werd geleefd op de wip tussen kernstad en platteland.

Met deze woning waren we op zoek naar een symbiose tussen beiden, de stedelijke “lifestyle” in een rurale omgeving. De stedelijke woning als type diende ons als voorbeeld. Deze stadswoning is meerdere bouwlagen hoog, is meestal lang en smal, organiseert de technische functies in een sous – sol en de leefruimten op de bel – étage met daarboven één of twee verdiepingen voor de slaapkamers. Beide opdrachtgevers zijn in zo’n huizen opgegroeid.

« Les vrais bien-êtres ont un passé. Tout un passé vient vivre, par le songe, dans une maison nouvelle. La vieille locution : « On y transporte ses dieux lares » a mille variantes. » (1)

De hier voorgestelde woning refereert aan het stedelijke huis uit de kinderjaren en wijst daarmee de zogenaamde streekeigen bouwtypologie – lage rechthoekige doos met steil zadeldak, haaks op de straat – resoluut af.

Op straatniveau zijn de technische functies en een vrije – tijdsruimte georganiseerd. De bel – étage is op tuinniveau gesitueerd, de slaapkamers op de hogere verdieping.

De verschillende woonniveau’ s worden hiërarchisch ingedeeld door de verschillende plafondhoogtes. (straatniveau= 2.30 m, leefruimten op tuinniveau= 3.00 m, slaapkamers op de verdieping = 2.40 m).

Rond de centrale kern (goederenlift, trappen, toiletten, nutsleidingen) is het wonen georganiseerd. De indeling is vrij en laat zich aanpassen.

De compacte woning is lang, smal en hoog, in dezelfde verhoudingen als de rode machinale strengperssteen waarmee het huis gebouwd is. De lange zijde loopt parallel met de straat en is oost – west georiënteerd. Strategisch geplaatste openingen en het gulle gebaar van het balkon brengen het landschap binnen en kadreren het.

De verschillende ruimten krijgen hun bestemming door het gebruik van de bewoner. De architectuur legt niets op. Het wonen krijgt hierdoor meer vrijheid, de sfeer is open en informeel.

Materialen: – glad grijs beton / rode machinale strengperssteen
– Braziliaanse leisteen / linoleum/ keramische tegels
– isolerende beglazing/geanodiseerd aluminium
– multiplex / meubelplaat

 

(1) Gaston Bachelard, La poétique de l’ espace, Quadrige/Puf , 1957, p.25.
Locatie: Merelbeke Ingenieur: SEC Fotografie: Luc Roymans + B5