B5_BACKAERT_02.jpg
B5_BACKAERT_01.jpg
B5_BACKAERT_03.jpg
B5_BACKAERT_04.jpg

Woning M – B

Het driehoekige terrein ligt net buiten de dorpskern van een landelijke gemeente. Een kleine oude boomgaard met twee appelbomen, drie perenbomen en een kerselaar is zichtbepalend. Het huis wordt in de terreinhelling geschoven. Het huis is bedoeld voor de derde generatie bewoners van deze plek. Vroeger stond hier het huis van grootmoeder. De opdrachtgeefster groeide op aan de overzijde van de straat.

Het huis richt zich op het essentiële. Een ruime kelder herbergt de berging en het technisch lokaal. Het tuinniveau wordt exclusief gereserveerd voor het dagelijks leven.

Een afzonderlijk ‘voorzetvolume’, open aan de voorzijde, in de voor de rest gesloten gevel markeert het binnenkomen. Van hieruit leiden enkele treden naar de open leefruimte. De centrale trappenkoker zoneert deze ruimte, de grote glaspartij richt het interieur naar het landschap.

De bovenverdieping heeft een rationele indeling. Het karakter is introvert, de sfeer geborgen.

De zeer compacte bouwvorm en rationele constructie drukken de kostprijs. Door de hoge compactheid en de doorgedreven isolatie kan de woning de passiefhuisstandaard bereiken mits inzet van de juiste technieken. De welgekozen inplanting en minimale footprint respecteren het terrein en de omgeving.

Het huis is bescheiden van afmetingen maar wordt net door het afwerpen van alle overtolligheden genereus.