B5_ROUGES_01.jpg
B5_ROUGES_02.jpg
B5_ROUGES_03.jpg
B5_ROUGES_04.jpg
B5_ROUGES_05.jpg
B5_ROUGES_06.jpg
B5_ROUGES_07.jpg

Woning R – B

Het terrein ligt in een randstedelijk gebied in de onmiddellijke nabijheid van de dorpskern en vormt de kop van een huizenrij in aanbouw. Het programma, de stedenbouwkundige reglementering en het budget zijn bepalend in het ontwerp.

Het grondvlak van de woning meet 7.00 m x 10.00 m. Dit is de minimaal verplicht in te nemen oppervlakte. Eveneens verplicht was de oprichting van een “garage”. Door hiervoor een luifel als passage naar de achterliggende tuin te voorzien, wordt de autonomie van het woonvolume niet aangetast.

De ruimtelijke indeling van de woning gebeurt door de centrale inbreng van een trappenkoker. Dit verdeelt elk niveau in verschillende zones.

Via twee grote uitsparingen in de vloer wordt de verdieping, met het open atelier van de bewoonster, betrokken bij het leefgedeelte op het gelijkvloerse niveau.

Gelijkvloers en verdieping worden als één ruimte ervaren.

Alle kasten worden ingebouwd. Losse meubelen schikken de vrije ruimte.

Strategisch geplaatste openingen in de gevels bieden uitzicht op de omgeving. Het raam van het studeervertrek in de zijgevel omkadert het zicht op de kerktoren van Vremde, een knipoog naar de bewoner die godsdienstwetenschappen doceert.

Het ecologisch aspect in dit ontwerp ligt in de keuze van de opdrachtgever voor het type rijwoning en de zeer compacte bouwvorm met een minimaal ruimtegebruik en zeer kleine ‘footprint’.

Ons engagement: met een minimaal ruimteverbruik een maximale ruimtelijkheid creëren. De vorm wordt bepaald vanuit een eenvoudige geometrie, direct afgeleid uit de stedenbouwkundige voorschriften. Een uitsnijding in de topgevel voor het dakterras, karakteriseert het volume.

Donkere gevelsteen geeft aan het gebouw een massief karakter. De zwarte huid omhult een wit interieur.

Architect: Dieter Van Everbroeck Ingenieur: Tom Van Den Bossche Fotografie: Luc Roymans