VANONACKER-022.jpg
VANONACKER-011.jpg
VANONACKER-009.jpg
VANONACKER-034.jpg
VANONACKER-019.jpg
VANONACKER-033.jpg
VANONACKER-015.jpg
VANONACKER-006.jpg
VANONACKER-008.jpg
VANONACKER-017.jpg
VANONACKER-interieur-02.jpg
VANONACKER-004.jpg
VANONACKER-031.jpg
B5_VANONACKER_05.jpg

Woning V – C

De woning ligt in een oud kasteelpark. Dat maakt de omgeving uitzonderlijk mooi. Landschappelijke elementen zoals de omgrachting en een zeer waardevol bomenbestand o.a. de monumentale ceder – zijn nog bewaard.

 

Toen de opdrachtgevers ons vroegen hun woning te ontwerpen was het terrein, de ceder en de parkomgeving dan ook de basis voor het ontwerp.

 

Nog voor iets op papier werd gezet werd het terrein en de omgeving geînventariseerd en geanalyseerd. Daarbij kregen we hulp van een landmeter en Frank Buysse – de boomspecialist. Van bij de start van het ontwerp was het Agentschap Natuur & Bos betrokken partij.

 

Het volume plooit zich rond de boom en blijft buiten de perimeter van de kroonprojectie. We hebben er bewust voor gekozen om het originele terreinniveau te behouden, inclusief alle onregelmatigheden en niveauverschillen. Daarmee blijft ook de plantheuvel waarop de ceder staat intact.

 

De ceder is een zichtbepalend element voor de omgeving en vanaf de straat. Vandaar de opvatting van de woning als een laag paviljoen.

 

Het huis is opgevat als een paviljoen.

Het uitgestrekte bouwvolume en de langgerekte glaspartijen oriënteren zich op de omgeving. Het interieur van de woning trekt zich terug tegenover de buitenomgeving door de naar binnen getrokken glasvlakken. De luifels en het overdekte terras intermediëren tussen binnen en buiten. Vanuit het huis kan je de parkomgeving observeren en kan je je terugtrekken in de intimiteit van het huis

 

Een vloerplaat en een dakplaat, tussenliggend wordt de vrije ruimte opgedeeld door drie units en twee wanden. De plattegrond van het huis is logisch en helder. Openheid en continuïteit kenmerken het plan.

Elke ruimte heeft een andere oriëntatie en daarmee ook een ander uitzicht en relatie tot de omgeving. Het spel van aparte ruimtes maakt het mogelijk in het huis een eigen plekje te vinden. Lijfelijke en geestelijke beschutting.

Locatie: Wetteren Type project: Woning in parkzone Ingenieur: ELD engineering, ir. Stefaan Wasiak