B5_VAN-BRUEL_05.jpg
B5_VAN-BRUEL_01.jpg
B5_VAN-BRUEL_02.jpg
B5_VAN-BRUEL_03.jpg
B5_VAN-BRUEL_04.jpg
B5_VAN-BRUEL_06.jpg

Woning VDB – J

De woning is gelegen in het centrum van Gent, aan de Tolhuislaan, een vrij drukke straat met een actieve beleving.  Het voetpad in deze buurt is als een verlengde van het woongebeuren, wordt ingenomen als semi-publieke ruimte.

Het wonen in de bestaande bel-etagewoning speelde zich vooral af op het niveau van het souterrain aan de Leuvense stoof, bezoek ontvangen gebeurde op de bel-etage (in de propere plaats).

Door één enkele ingreep werd het ‘actief’ wonen uitgestrekt over twee verdiepingen, tegelijk werd een doorzicht gecreëerd van voor- tot achtergevel, van tuin tot straat. De tuin wordt op deze wijze actueel beleefd vanuit beide verdiepingen, ook de straat wordt nu betrokken bij het souterrain.

De ingreep: één deel van de vloer aan de achtergevel werd weggenomen en de banale achtergevel werd over de twee verdiepingen maximaal opengetrokken door een verticale raampartij. Een robuust blokraam in ceder, dat op termijn een natuurlijke verkleuring zal ondergaan, bepaalt nu het beeld van en naar de tuin. Een eenvoudige stalen trap met plaatdikke treden verbindt  souterrain en bel-etage intern en bedient tevens een bibliotheekwand over deze twee verdiepingen. Door de minimale dikte van de treden blijft het doorzicht naar de tuin ongehinderd.

De straatgevel bleef ongewijzigd en werd grondig gerenoveerd. De achtergevel werd glad gecementeerd, het vertrouwelijk uitzicht van de stedelijke achterbouw.

Locatie: Gent