zes dorpswoningen rond een woonerf

Voor dit project werd door VLABO vzw en de gemeente AVELGEM een architectuur-wedstrijd uitgeschreven. B5architecten mocht als laureaat dit project realiseren.

Het project ligt in de dorpskom van Outrijve, naast het kerkhof, in de schaduw van de kerktoren. De dorpskern situeert zich tussen de Doorniksesteenweg en de meanders van de Schelde. Langs de Schelde oevers en op oude treinsporen wordt het dorp doorkruist met  verschillende wandel- en fietsroutes.

Zes woningen, zes daken, zes nokken:

Elke woning is individueel herkenbaar én anders. Zo wordt een project een leefplek voor een verscheiden publiek: jong, oud, kroostrijk, alleenstaand, aangepast wonen voor andersvalide, wonen gecombineerd met een (beperkte) werkruimte in functie van eventueel bijberoep of thuiswerken,….

Aan de straatzijde:

  • 1 portierswoning/appartement met 2 slaapkamers + dakterras
  • 2 bel- étagewoningen met 3 slaapkamers + achtertuin

Aan de kerkhofzijde:

  • 3 woningen met 2 tot 4 slaapkamers met voor- en achtertuin; waarvan 1 woning met de slaapkamer met badkamer op tuinniveau

Energiezuinig wonen:

De afzonderlijke woningen worden samengesmolten, ‘gemorfd’, tot een compact geheel, ideaal voor het concipiëren van een energetisch zuinig woonproject. De gebouwen en de daken zijn gunstig georiënteerd.

De hellende daken zijn eigen aan de typologie van het dorp.

De materiaalkeuze wordt deels bepaald door het beoogde energetisch profiel en anderzijds door de aard van de plaatselijke bouwmaterialen.

Eén doorgang: Het inbreidingsgebied laat toe te bouwen in tweede lijn. Via een poort wordt vanuit de Doorniksesteenweg een zachte doorgang gemaakt voor fietsers en voetgangers naar het binnengebied en de aangrenzende begraafplaats.

Twee poorten: Een poort langs de Doorniksesteenweg en een luifel ter hoogte van het kerkhof vormen de doorgangen naar het binnengebied. Ze markeren een overgang en laten zo toe dat in het binnengebied een eigen woonsfeer ontstaat.

De binnenplaats: Door haar ruimtelijke organisatie wordt ze ook een ontmoetingsplek voor de bewoners, passanten en een speelplaats voor de kinderen.