RENOVATIE VAN EEN HERENWONING IN GENT

Het karaktervolle herenhuis met achteraan een grote tuin in het centrum van Gent wordt bewoond door een gezin. Het historische pand heeft een renovatie nodig waarbij de uitrusting van de badkamers en de keuken vernieuwd worden, verder is er de vraag het energetisch comfort te verbeteren door de achtergevel goed te isoleren en de vraag om de leefruimten beter op de mooie stadstuin te betrekken.

Daartoe kreeg de achtergevel op élke bouwlaag één minimale uitbreiding: het gelijkvloers krijgt met een nieuwe eetruimte in de tuin, op de eerste verdieping krijgt de bibliotheek een bescheiden erker en op de tweede verdieping is er een kleine erker onder de vorm van een beschut terras. De dakstructuur wordt vernieuwd en de achtergevel wordt geïsoleerd met een houtskelet voorzetgevel. Dit alles wordt bekleed met zwart geglazuurde dakpannen die gedrapeerd worden over het dak en de achtergevel met de diverse ‘uitstulpingen’.

Alle openingen in de oude achtergevel blijven bewaard. Dit om de geschiedenis van het gebouw leesbaar te houden en om niet te moeten ingrijpen op de bestaande waardevolle binnenafwerkingen.

De nieuwe toevoegingen ter hoogte van de achtergevel vormen één conceptueel geheel.

In het voorste dakvlak is een dakkapel voorzien die de bewoners een uitzicht biedt over Gent. Deze interventie krijgt de benaming ‘Leap into the void’ en wordt daarmee vernoemd naar de foto van een vallende Yves Klein uit 1960. Daarmee wordt verwezen naar het verhaal van Louis Delattre die als een Icarus naar beneden stortte van de Sint- Annakerk.

Er wordt nauwelijks ingegrepen in de bestaande woning. Het bestaande wc, nogal ongelukkig gesitueerd als volume in de keuken, wordt verplaatst naar de inkomhal.

Alle interventies: de uitbreidingen achteraan, de dakkapel en het nieuwe toilet in de inkomruimte maken deel uit van één architecturale wandeling doorheen het huis.