drie doorzonwoningen met een gedeelde tuin

Als bouwen ook vergroenen wordt dan wint de stad.

Het vroegere terrein was volgebouwd met garageboxen, het grondvlak was volledig geasfalteerd en het geheel vormde een gapend gat in het straatbeeld. Nu wonen hier drie gezinnen in doorzonwoningen met achteraan een houten vlonderterras en een gemeenschappelijke tuin.

De helft van het totale bouwperceel is onthard en is een prachtige stadstuin geworden. Een vijfde van het dakoppervlak is groendak en de oude tuinmuren bieden volop ruimte voor gevelgroen. In een dense stedelijke omgeving leveren de tuin, het dak- en gevelgroen belangrijke ecosysteemdiensten zoals verminderen van het hitte eilandeffect, verwerken van hemelwater en het bevorderen van de biodiversiteit. Daarnaast dragen ze sterk bij aan de woonkwaliteit voor de bewoners zelf!

De woningen nemen de typologie en het gabariet over van de woningen in de Lentestraat. Daarmee vervolledigen ze de gevelwand en het straatbeeld.

De 5 m brede woningen zijn smal, maar door het split- level interieur, het doorzon karakter en de openheid naar de tuin, zijn ze heel ruimtelijk en is het er heerlijk toeven. Ze hebben naast een open leefruimte over 2 niveau’s, een fietsenberging, 3 slaapkamers, 2 badkamers en een hobbyruimte. Met hun beperkte footprint zijn ze ook nog ruim!

De bouwstructuur is simpel maar efficiënt. Structureel hebben enkel de wanden van de trapkoker en de woning scheidende wanden een dragende functie. Alle binnenwanden zijn niet dragend. Latere interne aanpassingen of latere andere indelingen blijven daardoor mogelijk en zit de latere aanpasbaasbaarheid vervat in het structureel concept.