22 woningen rond een binnentuin

Wie langs het woonproject Duinroos loopt wordt verrast door de begroeiing die boven de tuinmuren zichtbaar wordt, doorheen de claustra’s en de toegangshekken wordt de verborgen binnentuin zichtbaar.
B5architecten ontwierp het project als een kleinschalige groene woonbuurt op zich, met in het hart de gemeenschappelijke binnentuin.

De binnentuin is klimaatbestendig opgevat. Bodem, water en beplanting worden in balans gebracht. Herbruik van regenwater, buffering en infiltratie van regenwater, groendaken en waterdoorlatende houten vlonderterrassen spelen een grote rol. Door de beschutte ligging tussen de woningen en achter de tuinmuren heerst er een aangenaam microklimaat.

“De woningen en de binnentuin vormen één architecturaal geheel. Landschap en architectuur zijn sterk met elkaar verbonden. Binnen en buiten vloeien in elkaar over. Dat gevoel wordt nog versterkt door de ruime terrassen bij de woningen. Die zijn opgevat als loggia’s met zicht op de binnentuin. Hun knusse afscherming maakt ze een verlengstuk van de leefruimte en zorgt voor privacy.”
Architect Dieter Van Everbroeck (B5architecten): ‘’We kozen tevens voor verschillende woningtypes, met één of twee verdiepingen, met of zonder carport of garage én met een variërende plan- en gevelindeling. Dit vertaalt zich in wisselende bouwvolumes en een gevarieerd straatbeeld”.