Historische plek

De merkwaardige woning bij de inrit van het kasteeldomein van Herzele was de woning van de parkopzichter van het domein. Ook de naburige woningen werden als onderdeel van het kasteeldomein als monument beschermd, net als het kasteel en het kasteelpark

De schuur

Dwars over het perceel staat een eind 19de -eeuwse schuur. Ze bakent de binnenkoer af. Het is een eenvoudige constructie volgens een rechthoekig grondplan. Volsteense buitenmuren uit veldovensteen dragen het houten dakgebinte. De bedaking van het schilddak bestaat uit verweerde kleidakpannen. In de gemetste wanden van de schuur zie je de sporen van verschillende aanpassingen in de loop der jaren. Zo werden de poort in de kopgevel en enkele ramen ooit dichtgemetseld. De schuur is binnen open tot in de nok. In de spanten zijn inkepingen zichtbaar waar vermoedelijk de vloerbalken op droegen van een ondertussen verdwenen zoldervloer.

Renovatie schuur tot woning

De opdrachtgever wenst zelf in de schuur te komen wonen. De woning vooraan kan dan door haar zoon bewoond worden.

Principe

In de bestaande schuur wordt de nieuwe houtskeletwoning gebouwd. De dakconstructie wordt volledig vernieuwd. Het nieuwe dak behoudt de schilddakvorm en uitzicht van het oude dak. De kroonlijst en nokhoogte blijven op enkele centimeters na dezelfde. Het streefdoel is het huidige uitzicht maximaal te behouden. De gevels ter hoogte van de binnenkoer en de voetwegel blijven nagenoeg ongewijzigd. De aanpassingen zijn te vinden langs de tuinzijde. De kleine insprong wordt uit de achtergevel gehaald, een groot raam brengt de tuin binnen in huis.

Materialen

Scheuren en sporen van vroegere aanpassingen, kortom de ‘patina’ blijven zichtbaar en worden niet ‘weggepoetst’. Voor de nieuwe dakbedekking worden zoveel mogelijk de oude dakpannen gebruikt, aangevuld met authentieke recuperatie pannen. Het oude gevel-metselwerk wordt zorgvuldig gerenoveerd. Beschadigde stenen worden vervangen door recuperatie veldovenstenen, plekken met zwaar aangetast voegwerk worden opnieuw gevoegd volgens de traditionele methode met een kalkmortel.

Kleuren.

De natuurlijke materiaalkleuren voor metselwerk en pannen, blijven behouden.

Groen is de kleur voor alle nieuwe en vernieuwde houtwerk in de gevels. Het is terug te vinden in de houten lintelen, de houten luiken en de houten gevelbekleding ter hoogte van de tuingevel. Wit is de kleur voor alle vaste kaders van het buitenschrijnwerk, alle opengaande delen zijn in het groen gelakt. Deze kleuren – groen in combinatie met wit – gecombineerd met natuurkleuren voor bakstenen gevels en pannendaken, zijn terug te vinden in de beschermde woning langs de straatkant en in de beschermde woningen aan de overzijde van de Kasteeldreef.

Footprint

Met een nuttig grondvlak van slechts 57 m2 grondoppervlak is het een zeer compacte woning. Op dit niveau bevinden zich de leefruimtes, de badkamer en een berging. Op de verdieping is een mezzanine van 15 m2 met ruimte voor het slapen en een kleine berging. Het hele huis heeft en open karakter over de gehele lengte en tot in het dakgebinte.

Tuin

Achteraan is een diepe tuin met een aantal oude bomen zoals notelaar en eik.

Een gemengde haag scheidt de tuin van een veldwegel, voetweg nr 67 ‘SOLLEVELDWEG’,  die naar de molen van Herzele loopt. Er zijn verre uitzichten over de kouter met in de verte het bos van het kasteeldomein. In deze omgeving vindt het tiny- house bescheiden haar plaats.