EEN BISTRO EN ZEVEN WONINGEN IN WIEKEVORST DORP

Het project om de oude dorpsschool een nieuwe bestemming te geven werd naar aanleiding van een architectuurwedstrijd toegewezen aan B5architecten.

De statige onderwijzerswoning uit 1869 is deel van het dorpsgezicht en is geïnventariseerd. Het hele pand is zorgvuldig gerenoveerd en is nu een bistro. In vroegere levens was het een gemeentehuis en later de dorpsbibliotheek. De originele interieurelementen zijn maximaal bewaard en aan de oorspronkelijke indeling werd niet geraakt.

De klaslokalen ernaast waren voor de sloop bestemd. Dat vonden we zonde. het zijn prachtige karaktervolle ruimtes: heel ruim, met hoge plafonds en grote ramen. Ook ecologisch (Levens Cyclus Analyse – LCA) is renovatie bijna altijd te verkiezen boven sloop en nieuwbouw. B5architecten stelde als enige team voor om niet te slopen maar de lokalen te renoveren en te herbestemmen tot loften. Daarvoor waren aan het bestaande gebouw bijna geen aanpassingen nodig. Parallel aan het schoolgebouw voorziet een nieuwe houtskeletbouw in het nachtgedeelte van de loften met de slaapkamers en de badkamers. Tussen beide gebouwen zijn er patio’s en bovenop het dak zijn er ruime dakterrassen. Zo beschikt elke loft over een kwalitatieve buitenruimte.

Langsheen het steegje achteraan wonen drie gezinnen in compacte LEW nieuwbouw woningen. Het zijn doorzonwoningen die zich richten op de voor- en achtertuin in het binnengebied.

Het binnengebied is bestemd voor tuinen, groen en parkeren. Het sluit aan op het fijnmazige netwerk van voetwegels in de dorpskern en is daarmee ook publiek doorwaadbaar.